Under sommarn är det härligt att plantera grönsaker på balkongen eller i trädgården, följa med när de växer och sen mumsa skörden. Vi satt ihop några recept i vilka du kan utnyttja självodlad rucola, persilja och dill. Väx och laga mat tillsammans med Anja!
Rucolasallat kom ursprungligen till vårt nordliga land från Italien och har numera blivit en favorit för många. Rucola har en aromatisk, nöt- och rädisaktig smak och är därför en välkommen omväxling att lägga till i salladen med de traditionella sallatsbladen. I Anjas snabba recept får rucola sällskap av söta päron samt krämig ost. Visste du, att rucola heter senapskål på svenska?
4 st päron
100 g rucola
1/2 dl pinjenötter
1 dl parmesanostflagor
Dressing
1 msk vatten
1 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk flytande honung
3 tsk citronsaft
1/4 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl matolja
1. Skala och skiva päronen.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen förutom oljan. Tillsätt oljan i tunn ström i dressingen, rör om med en visp hela tiden.
3. Rosta pinjenötterna i en panna tills de får färg.
4. Blanda dressingen i salladen, lägg till päronskivorna, pinjenötterna och parmesanosten.
5. Mumsa iväg!
Persiljan tillhör absolut de klassiska trädgårdsörterna. Den milda örten går bra ihop med kötträtter och kan likaväl mumsas direkt från grönsakslandet. Persilja har även använts som läkeväxt eftersom den innehåller mycket karoten och C-vitamin. De goda egenskaperna kan man njuta av även i form av en dryck.
1/2 citron
1 gurka
1 tsk malen ingefära
ett knippe persilja
vatten
1. Lägg ingredienserna i mixern och blanda till en jämn massa.
2. Tillsätt vatten vid behov så att strukturen blir bra.
3. Njut!
Finns det någon somrigare smak än puttrande potatisar med ett knippe dill? Dill växer snabbt och man kan utnyttja både blad, blommor och frukt. Visste du att ju mer norrut dillen växer desto mer har bladen arom i sig? Därför är dill en mycket använd och omtyckt krydda i Norden. Prova dill även i peston, den tar smaken fram utmärkt!
Ett halvt knippe dill
1 dl ärter
½ dl solroskärnor
½ dl parmesanost (riven)
½ tsk svartpeppar
2–3 msk olivolja
2 msk citronsaft
1. Skölj dillen och klipp den i en grönsakshackare.
2. Tillsätt ärterna, kärnorna, osten och kryddorna.
3. Mixa till en massa. Hacka inte för mycket, då försvinner smaken.
4. Tillsätt oljan och citronsaften.
5. Låt maskinen blanda tills peston är slät.
6. Bred pesto till exempel på rågbröd och njut! Peston kan även värmas upp. Prova värma upp brödskivorna en stund i grillen tillsammans med andra sommarläckerheter.
Psst.. Prova peston även som dipp för ugnsmorötter, mums!
De ursprungliga recepten är lånade härifrån, härifrån och härifrån.
Anja-dosdispenseringstjänsten är som de snabbväxande plantorna i dessa recept: Anja förstärker och skapar nya hållbara kundförhållanden och utvidgar samtidigt apotekets verksamhet.
Utöka apotekets serviceutbud med Anja – vi växer tillsammans!
Vill du ha en egen Anja? Fyll i kontaktblanketten för en ny kund här