Suomessa jopa 350 000 ihmistä toimii parhaillaan läheisensä omaishoitajana. Sitovia ja vaativia tapauksia näistä on noin 60 tuhatta. Omaishoitajien tehtävä on huolehtia toisen arjesta ja hyvinvoinnista – valitettavan usein kukaan ei kuitenkaan huolehdi raskasta, vuorokaudenajasta riippumatonta, työtä tekevästä omaishoitajasta.
Apteekkariliitto uutisoi, että omaishoitajat saavat hyvin harvoin riittävästi tukea ja apua lääkehoidon turvalliseen toteuttamiseen. Parhaillaan käynnissä olevassa tutkimuksessa on havaittu, että läheisistään huolehtivien tekemät virheet ja lääkitysongelmat ovat samankaltaisia kuin vanhuspalveluissa: lääke on unohdettu ottaa, sitä on otettu väärällä annostuksella tai pahimmillaan lääke on ollut kokonaan väärä.
– On täysin inhimillistä, että omaishoitajan tehdessä lääkejakoja sattuu helposti virheitä. Myös alan koulutetut ammattilaiset tekevät niitä. Syynä voi olla kiire, huolimattomuus tai huonot ohjeet, pohtii Anja-annosjakelupalvelun Director Healthcare Nina Johansson.
Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on erinomainen tapa parantaa lääketurvallisuutta ja minimoida lääkehoidon riskejä.
– Perinteisessä dosettijakelussa virheprosentti on tutkimuksista riippuen 1–20 prosenttia, kun taas annosjakelussa virheprosentti on vain 0,003 prosenttia. Annosjakelussa lääkkeet otetaan valmiista pussista, joten sekaannuksia ei satu helposti, Johansson kertoo.
Viikoittaisen dosettijakelun ja pillerirumban sijaan annosjakelu tarjoaa omaishoitajalle mielenrauhaa ja aikaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.
– Monet omaishoitajat käyttävät valtavasti aikaa siihen, että jakavat lääkkeet ja muut valmisteet dosetin oikeaan lokeroon. Annosjakelussa lääkkeet ovat jaettu kerta-annospusseihin, joista omaishoitajan on helppo ottaa aina tarvittavat lääkkeet ilman stressiä, selittää Johansson.
Lääkkeiden koneellisessa annosjakelupalvelussa asiakkaan tuttu lähiapteekki huolehtii lääkkeiden jakamisesta kahdeksi viikoksi kerrallaan. Annosjakelun avulla omaishoitaja saa mahdollisesti vähennettyä käyntejä apteekissa.
– Annosjakeluun tulevat lääkkeet ovat normaalisti Kela-korvattavissa. Kela voi korvata myös osan annosjakelun palvelumaksusta, jos tietyt kriteerit täyttyvät, avaa Johansson.
Kotiin ei tarvitse kantaa yksittäisiä lääkepaketteja. Asiakas saa apteekista mukaan pahvisen laatikon, joka sisältää kaiken tarvittavan muutamaksi viikoksi kerrallaan.
– Annosjakelun kerta-annospusseihin on merkattu kaikki olennaiset tiedot: asiakkaan sekä lääkkeiden nimi, lääkkeen ottopäivä ja -ajankohta. Valmiista pussista on helppo tarkistaa, että päivän kaikki lääkkeet on muistettu, kertoo Johansson.
Kerta-annospussit ovat niin yksinkertaisia käyttää, että lääkehoidon neuvonta on helppoa myös muille.
– Jos omaishoitaja joutuu lähtemään hetkeksi muualle esimerkiksi sairastumisen takia, ei lääkehoidosta tarvitse kantaa huolta kun asiantunteva apteekki hoitaa sen. Annosjakelussa olevien lääkkeiden antaminen on helppo neuvoa lapsenlapsille tai muulle sijaiselle, avaa Johansson.
Kesäkuukausina monet sukuloivat tai käyvät muilla lyhyillä matkoilla. Annosjakelun avulla matkaan ei tarvitse ottaa kaikkia lääkkeitä, vaan vain matkapäivinä tarvittavat.
– Kun lääkkeet on pakattu pieniin kerta-annoksiin, ei ole huolta että mikään tärkeä lääke unohtuisi. Kerta-annospussit tai vaikka koko pahvilaatikko kulkee kätevästi mukana, miettii Johansson.
Anja-annosjakelupalvelua tarjoaa yli 300 apteekkia ympäri Suomen. Palvelusta voi kysyä lisää lähimmästä apteekista, apteekkilistauksen löydät täältä.
Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake