Lääkehoidon virheet, toisiinsa sotkeutuneet dosetit ja lääkejaon kanssa kamppaileva hoitohenkilökunta voidaan jättää taakse. Kotihoidossa sekä vanhuspalveluissa on huomattu lääkkeiden koneellisen annosjakelun tuomat edut. Miksi annosjakelu on parempi vaihtoehto kunnille perinteisen dosettijakelun sijaan?
Kunnat kamppailevat, jotta ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa riittäisi. Kotihoito ja vanhuspalvelut kaipaisivat lisää osaajia, mutta heidän rekrytointinsa voi olla haastavaa. Annosjakelu antaa hoitajille aikaa tehdä tärkeää välitöntä potilastyötä lääkejaon sijaan.
– Sairaanhoitajat käyttävät valtavasti työaikaa isoissa vanhustenhoitoyksiköissä lääkkeiden käsin jakeluun. Varsinaisen jakamisen lisäksi vielä toisen hoitajan täytyy tarkastaa, että jaot ovat tehty oikein, kertoo Anja-annosjakelupalvelun Head of Service Sales Fin sekä farmaseutti Nina Andersson.
Lääkkeiden koneellisessa annosjakelussa lääkejaosta huolehtii apteekki. Apteekki hoitaa reseptit ja lääketilausten lähetykset, jonka jälkeen kone jakaa lääkkeet. Lääkejaot tarkistetaan ja valmiit annosjakelurullat toimitetaan apteekkiin. Lääkkeet jaetaan aina kahdeksi viikoksi kerrallaan.
– Kiireen kanssa kamppailevien ammattilaisten ei tarvitse kuluttaa ylimääräistä aikaa lääkejakoihin, kun annosjakelu on käytössä, summaa Andersson.
Kemijärvellä otettiin Anja-annosjakelu osaksi kotihoitoa syksyllä 2018. On arvioitu, että noin sadan kotihoitopotilaan lääkejaon siirtäminen annosjakeluun vapautti 33,3 työtuntia viikossa. Tämä tarkoittaa lähes kokonaista työpäivää. Vapautuvan työajan kustannukset ovat arviolta 28 000 euroa vuodessa.
Kone on myös ihmistä huolellisempi. Anjan virheprosentti on vain 0,003 prosenttia, kun käsinjakelussa virheprosentti tutkimuksista riippuen vaihtelee 1–20 prosentin välillä.
Lääkkeiden siirtäminen koneelliseen annosjakeluun tuo säästöä monella tasolla.
– Annosjakeluun siirtyessä uusille asiakkaille tehdään apteekissa kokonaislääkityksen tarkistus, jossa kartoitetaan käytössä olevien lääkkeiden yhteensopivuutta, selittää Andersson.
Usein kartoituksen avulla pystytään karsimaan kokonaislääkityksessä mahdollisesti olevaa päällekkäisyyttä. Tämä keventää lääkekuormaa sekä säästää valtion varoja kun ylimääräiset Kela-korvattavat lääkkeet poistuvat.
– Lisäksi annosjakelussa maksetaan vain jaetuista lääkkeistä – ei siis kokonaisista lääkepakkauksista, kuten normaalisti. Näin myös yksilötasolla kustannuksia saadaan laskettua, avaa Andersson.
Anja käyttää lääkevaihdon piirissä olevia edullisia lääkevalmisteita. Lääkkeet jaellaan sen kokoisesta pakkauksesta, jossa tabletin tai kapselin yksikköhinta on edullisin.
– Jos edessä on esimerkiksi pidempi reissu sairaalaan, voi annosjakelun keskeyttää. Lääkemuutoksia on helpompi tehdä, kun ei tarvitse sitoutua satojen tablettien paketteihin. Kotiin ei silloin jää ylimääräisiä lääkkeitä pyörimään ja lääkehävikki pienenee, Andersson pohtii.
Annosjakelupalvelua voivat hyödyntää niin kuntalaiset, kotihoito kuin kunnan asumis- ja vanhuspalvelut.
– Lääkkeiden koneellisen annosjakelun avulla esimerkiksi yksin asuva vanhus voi saada lisää omatoimisuutta. Lääkkeet ovat helppo ja turvallinen ottaa kerta-annospussista itsenäisesti, selittää Andersson.
Kunta voi tuottaa annosjakelupalvelun monilla eri tavalla. Annosjakelu tuo kunnan apteekeille vakautta ja ennustettavuutta.
– Perinteisesti kunnat ovat kilpailuttaneet lääkehoidosta huolehtimisen, mutta esimerkiksi Siun sote Pohjois-Karjalassa sekä Oulu ovat ottaneet käyttöön lääkkeiden koneellista annosjakelua koskevat palvelusetelit, Andersson kertoo.
Palvelusetelit takaavat kuntalaisille valinnanvapauden sekä tasalaatuisen ja turvallisen lääkehoidon. Siun soten palvelusetelistä ja sen käyttöönotosta voi lukea lisää uusimmasta Anja-lehdestämme. Lehden verkkoversioon pääset tästä.
Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake