Viime toukokuussa turkulaiset Erik ja Tuula Berglund tarttuivat Hirvensalon apteekin heittämään haasteeseen ja lähtivät kokeilemaan Anja-annosjakelupalvelua puoleksi vuodeksi. Kokeilujakso päättyi marraskuussa, mutta Anja-annosjakelu jäi pysyvästi Berglundien elämään.
Erik ja Tuula Berglund kertovat hieman naureskellen olleensa Hirvensalon apteekin pitkäaikaisia kanta-asiakkaita. Vaikka kummallakin on useita eri lääkityksiä, ja apteekkikäyntejäkin tulee tehtyä viikoittain, he ensin empivät annosjakelukokeiluun lähtemistä. Varsinkin Tuulalle lääkitysasiat olivat jo entuudestaan tuttua asiaa. Ennen eläkeikää hän toimi perushoitajana sairaalassa, terveysasemilla sekä vanhainkodeissa, ja ennen annosjakelukokeilun aloittamista hän jakoi Erikin lääkkeet tottuneesti dosettiin.
Tästä syystä valmiiksi annostellut lääkepussit tuntuivatkin aluksi ajatuksena jopa hieman turhanpäiväiseltä. Kokeilu on kuitenkin osoittanut, että apteekin palvelu on enemmän kuin hyödyllinen.
– Annosjakelu on ihan ehdoton juttu, kyllä se näin on. Se on niin helppo. Enää ei tule esimerkiksi tilanteita, että joku lääke loppuisikin ykskaks kesken, Tuula Berglund kehaisee.
Monimutkaisen lääkityksen helpottaja
Kummallakin pariskunnasta on tällä hetkellä käytössään ikioma Anja. Muutama vuosi sitten Erik Berglundilla todettiin Alzheimerin tauti, jota nyt lääkitään muiden sairauksien ohella. Myös Tuula Berglundilla on perussairauksia, joihin hän syö tällä hetkellä viittä eri reseptilääkettä.
Anjan ansiosta pariskunnan ei tarvitse huolehtia, milloin on aika ottaa mikäkin lääke. Myöskään kaapit eivät enää täyty lääkepurkeista.
Puolen vuoden kokeilujaksolle osui yksi lääkitysmuutoskin, jolloin Tuulan annosjakelupusseista piti jättää yksi lääke kokonaan pois.
– Asia hoitui apteekin ja lääkärin yhteistyöllä todella vaivattomasti. Sanotaankin, että apteekki on ikääntyneen paras ystävä ja se on kyllä täysin totta! Tuula naureskelee.
Annosjakelu tuo turvaa
Ennen Erikin sairastumista Alzheimeriin, pariskunta kertoo viettäneensä aktiivista elämää.
– Olemme kiertäneet koko maapallon, Australiat ja Etelä-Amerikat ja kaikki. Viime keväänä olimme Roomassa, mutta se reissu taisi jäädä viimeiseksemme, Erik Berglund epäilee.
Aivoja rappeuttava sairaus on alkanut aiheuttaa Erikille huimausta, joka vaikeuttavaa jo arjen askareitakin. Arjen hankaloituessa on turvallisesti annosteltu lääkitys asia, josta pariskunta haluaa pitää kiinni.
– Vaikka pystyisinkin vielä hyvin itse hoitamaan meidän molempien lääkejaot, aiomme jatkaa annosjakelun käyttäjinä. Se on kerta kaikkiaan niin helppo. Eikä sitä tiedä, kuinka kauan omakaan nuppi pysyy skarppina, Tuula Berglund pohtii.
Lääkehävikki jäi historiaan
Kokeilun edetessä pariskunta on myös huomannut koneellisen annosjakelun tuomat taloudelliset edut.
– Enää ei tule lääkehävikkiä. Sehän tulee edullisemmaksi myös yhteiskunnalle, kun lääkkeitä ei mene haaskuun. Kotisairaanhoidossa tämä tuo lisää aikaa hoitajille, kun ei tarvitse jakaa dosettiin kymmeniä eri pillereitä, Tuula Berglund arvelee.
– Tämä on hyvä hoitoa, jota saan, Erik Berglundkin kiittelee.
Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake